Traumatiserad? Jag?

Vad kan jag som psykotraumaterapeut gästblogga om på en sida för mammor som vill leva kåta, glada och tacksamma? Jag tänkte på min klient Petra som fick panikångest och kände så mycket skuld och skam. Hon hade 9 år stannat i ett destruktivt förhållande med en alkoholiserat man. Hon blev ofta slagen till och med inför sina två små barn.

Petra uppfyllde alla kriterier för ett Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), ett kroniskt stresstillstånd efter en eller flera traumatisk händelser. Att ha ett PTSD eller trauma relaterat besvär betyder att man kan plågas av påträngande bilder av traumat som dyker upp i huvudet när man blir triggad eller utan tydlig anledning, kroppen går på högvarv, starka negativa tankar och känslor svämmar över och det kan vara svårt att sova eller umgås med andra. Ofta vill man undvika vissa situationer och livslust saknas.

Jag tänker på en annan klient, Lisa, som råkade ut för en tredje dålig relation och nu ofta var tvungen att har sex mot sin vilja. Lisa kände sig så väldig dum och maktlös innan hon startade behandlingen.

Ungefär 90 % av alla kvinnor upplever någon gång under sin livstid ett psykiskt trauma. Dessa händelser kan utgöra allt från mobbing, fysisk misshandel, sexuella övergrepp, skilsmässor, trafikolyckor eller naturkatastrofer. Ett PTSD är inte något som endast drabbar flyktingar eller veteraner, 10% av alla kvinnor utvecklar någon gång under sin livstid ett PTSD. Det kan alltså hända vanliga kvinnor som sen kämpar för att få ett bättre liv, tillsammans med sina barn. Tyvärr blir man inte en kåt, glad och tacksam mamma utan vidare.

Om traumat är relaterat till ett dåligt förhållande i vilket man har blivit kränkt som kvinna, som Petra och Lisa, kan det vara svårt att hitta sig själv igen och leva det liv man inte längre våga drömma om. Man behöver inte ha ett PTSD för att mår dåligt. Det kan räcka med nedstämdhet, utmattning, ångest, känsloutbrott och plågande tänker av skam och skuld.

För att kunna gå vidare i livet och inte hamna i samma sits igen, som Lisa till exempel gjorde, måste man läka sina sår. Det positiva är att också såren från destruktiva förhållande kan läkas och man kan fungera som kvinna och förälder igen.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en väldig framgångsrik och tidsbegränsad psykoterapeutisk behandling. EMDR utvecklades i 1980 talet i Amerika och är i många västeuropeiska länder den första val av behandling vid traumarelaterade besvär. Öppna traumatiska sår kan bli ärr. Negativa tankar kan bli positiva affirmationer. ’Jag duger inte’ blir ’Jag är en kvinna som förtjänar kärlek’

Efter EMDR handling kunde Petra säga. ’Jag gjorde mitt bästa, det är inte jag som behöver skämmas. Lisa sa: ’Jag kan hantera mitt liv, Jag kan gå framåt.’ Och hon gick framåt. Ett år efter Lisa har avslutat sin behandling fick jag ett brev av henne. Hon skrev att hon hade bytt jobb, mådde bra och att hon i första gången i sitt liv hade njutit av samlag. Om de båda hade känt Anna BergStröm hade de säker sagt: ’Jag ska leva mitt liv som Kåt, Glad och Tacksam mamma’

 

Jeanette Niehof leg. psykolog / cert. psykotraumaterapeut / cert. KBT terapeut (steg 1 & 2) cert. EMDR terapeut/ cert. mindfulness instruktör / handledare ViduNova trauma expertiscentrum Malmö www.vidunova.se https://www.facebook.com/vidunova.trauma.expertiscentrum

Efter 25 års erfarenhet som terapeut utvecklar jag nu en online kurs för kvinnor som har tidigare i livet varit med om negativa händelser. En online kurs för kvinnor som vill läka sina sår för att komma vidare i livet.

Tacksam om du vill ställa upp dig för en kundundersökningsintervju och kanske till och med vill delta i test gruppen. Vill du delta bjuder jag på en gratis EMDR eller coachings session. Välkommen att kontakta mig via info@vidunova.se