Mansförkylning åt alla!

Jag var laddad! Efter jul och barnmys skulle jag igång med jobb, träning samt assistera köksfixande mannen med mat och kärlek. Då gör influensan entré. Först kämpar jag på, sonens ödla ska till veterinären och inbokade jobb sköts, men i takt med att jag blir sämre kapitulerar jag, bäddar ner mig i sängen och stannar där i flera dygn. I huvudet snurrar Wilmer X “Om en hund mådde så här” tillsammans med tankar på om jag kan ha sådan tur att det finns en slaktmask i huset. Mannen säger: Älskling, jag tror du fått en mansförkylning! Då slår det mig, jag har ju mått så här förr. Då jobbade jag och tog hand om andra för jag tyckte inte det fanns några alternativ. Minns hur jag vecka efter vecka satt febrig och hostande på kontoret och undrar nu till vilken nytta? Resultatet var utmattning och dåligt humör. Jag tyckte inte jag hade råd att sjukskriva mig, men de sjukskrivningar jag la grunden till då var mycket längre och dyrare än den för en influensa. Min chef ifrågasatte aldrig att jag var sjuk på jobbet, däremot att jag till slut tog semester och åkte till min kusin på Kanarieöarna för att bli frisk av några dagars sol och vila. Ingen av oss hade sjukskrivning som en lösning.

Vi vet alla att vila är det som gäller för att bli frisk, ändå hyllar samhället de tåliga kvinnorna och hånar de “ynkliga” männen. Jag är tacksam att jag numera är så trygg att jag kan ta influensan som en man. Trots min trygghet och övertygelse har jag ångestslängar för att jag ligger och sover hela dagarna, avbokar jobb och inte svarar i telefon när vännerna ringer. För att öva på att visa mig “svag” tvingar jag mig till inlägg på sociala medier om att jag är sjuk och ryser när jag gör det. Men jag är också stolt. Stolt för att jag lärt mig vara klok som en man. Att jag kan ta emot tillit att jag duger även när jag inte presterar. Jag är stolt och låter ropet skalla – Mansförkylning åt alla!

Hur gör du när du är sjuk?

 

Med kärlek,

KGT mamman Anna Bergström

Prenumerera på KGT boosten om du också svårt att ta emot vila, men vill lära dig mer om hur du gör det!