Är du en kokande groda?

En groda simmar runt i en kastrull med vatten. Någon sätter på plattan och vattnet börjar värmas upp. Först tycker grodan det är skönt. Hon simmar runt och njuter av den behagliga vattentemperaturen. Efter ett tag blir grodan lite loj av värmen, men det är fortfarande skönt. Vattnet blir varmare och varmare och nu tänker grodan, det här är inte bra, jag borde hoppa ut. Men hon är så utmattad av värmen att hon inte längre kan hoppa. Värmen får både hjärnan och kroppen att sluta fungera och när vattnet tillslut kokar är hon sedan länge död utan att ens ha försökt hoppa därifrån medan hon ännu kunde.

Om du släpper grodan direkt i hett vatten tänker den “jäklar!”, skuttar genast ur grytan och sätter sig i säkerhet.

Den kokande grodan visar hur vi i en relation lite i taget flyttar gränsen för vad som är OK tills vi befinner oss i något vi aldrig velat ha. Det kallas för inkrementalism och betyder att du genom många små beslut flyttar gränser och genomför en stor förändring som aldrig skulle accepteras om den skett i ett steg. Plötsligt står du i en relation du aldrig hade valt att gå in i, men nu är du så avtrubbad att du inte har förmågan att ta dig ur den.

Var i livet är du en kokande groda?

 

En härlig jul önskar jag dig!

KGT mamman Anna Bergström

 

Vill du lära dig hur du slutar vara en kokande groda och hur inkrementalism kan bli din vän i stället för fiende är det en bra ide att anmäla dig till mitt nyhetsbrev KGTboosten!